Tatu Huuskonen philosophyofchoice.blogspot.com

Gab.ai, alt-right-liike, ja sabotaasi

  • Gab on valinnut logokseen aina sympatiaa herättävän otuksen, eli sammakon.
    Gab on valinnut logokseen aina sympatiaa herättävän otuksen, eli sammakon.

Kuten jokainen voi vieralemalla gab.ai -sivustolla todeta, on sivusto alhaalla sabotaasin vuoksi. Gab.ai on profiloinut itseään sananvapauden sosiaaliseksi mediaksi, ja erityisesti alt-right liike on ottanut sivun omakseen.

Siinä missä liberaalit Suomessa ajatellaan usein hyviksiksi, ovat he pahiksia Yhdysvalloissa. Siinä missä vasemmisto Suomessa puolustaa sananvapautta, on tämä rooli Atlantin toisella puolella konservatiiveilla. Konservatismin yksi alakategoria siellä päin on alt-right, eli alternative right. Ja Gab.ai on heidän sosiaalinen mediansa.

No, tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole syvääluotaavasti analysoida Gab.ai:n taustoja, sen toimintaa, ja sen kohtaamaan sensuuria, sen enempää kuin analysoida alt-right-ilmiötä. Enemminkin kyse on tärkeän ilmiön esillenostamisesta.

Lainaus Wikipediasta: "The alt-right, or alternative right, is a loosely connected and somewhat ill-defined grouping of white supremacists/white nationalists, anti-semites, neo-Nazis, neo-fascists, neo-Confederates, Holocaust deniers, conspiracy theorists and other far-right fringe hate groups."

Suomeksi tämä kääntyy, että ovat monessa tabussa mukana, tai sitten joku haluaa läpsiä heitä mahdollisimman pahoilla stigmoilla.

Yhtä kaikki, olen sen verran alt-rightia seurannut, että mielestäni ansaitsevat tulla kuulluksi. Sananvapaus kuuluu kaikille! Ja tämän sananvapauden nimissä myös Gab.ai ansaitsee olla suojassa taantumukselliselta sensuurilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mitkä alt-rightia yhdistävät teemat sinun mielestäsi ansaitsevat erityisesti tulla kuulluksi?

Tatu Huuskonen

Olen itse salaliittoteorioihin kallellaan. Näen että alt-rightilla on paljon annettavaa tällä saralla.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Tätä siis Yhdysvaltain poliittinen kenttä kaipaa lisää:
https://en.wikipedia.org/wiki/Pizzagate_conspiracy...
https://en.wikipedia.org/wiki/White_genocide_consp...
https://en.wikipedia.org/wiki/Zionist_Occupation_G...

Taisivat juuri nämä käsitykset johdattaa Robert Bowersinkin tappamaan viattomia eläkeläisiä. Hän kun kirjoitti Gabin sivuilla, ettei voi tuollaista touhua vierestä seurata. Toivotaan, että heillä ei kovin paljon enempää ole annettavaa.

Tatu Huuskonen Vastaus kommenttiin #7

Ei kaikkien salaliittoteorioiden tarvitse olla totta, ja tässä suhteessa edustat tervettä kritiikkiä. Sanon tämän vaikkemme kaikesta samaa mieltä ilmeisesti olekaan.

Miten on esimerkiksi seuraavien salaliittoteorioiden kanssa:
-"9/11 was an inside job"
-rokotedepopulaatioagenda
-ilmastonmuutospropaganda

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #8

Mielestäsi siis kaiken ihmisryhmiä leimaavan vihan ei tarvitse olla totta mutta sitä pitäisi kuitenkin tarjota lisää ja on hyvä, että Gabin kaltaiset sivustot sitä levittävät? Sinua ei siis ollenkaan huoleta se valheiden määrä, jolla esim. juutalaisia tuolla sivustolla herjataan?

Tatu Huuskonen Vastaus kommenttiin #10

Jos mainitsemasi salaliittoteoriat olisivatkin totta on niistä saatava keskustella. Ja vaikka eivät olisikaan, on niistä voitava muodostaa mielipide. Molemmissa tapauksissa keskustelu on välttämätöntä.

En ole huolestunut vihapuheesta Gabissa.

Ohimennen, mielestäni laitoit tuolla kommentilla sanoja suuhuni.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tässä olisi syytä kiinnittää kahteen seikkaan huomiota, että ensinnäkin Gab.ai:n keskusteluihin ilmeisesti osallistui Robert Bowers, jota epäillään 11 ihmisen ampumisesta pittsburgiläisessä synagoogassa ja toiseksi kyse ei käsitykseni mukaan ole sabotaasista, vaan sitä, että Gab.ain palvelimen pitäjä lopetti yhteistyön sen kanssa, kun tämä asia tuli ilmi.

Lähde: https://heavy.com/news/2018/10/robert-bowers-gab/

Sananvapaus koskee VAIN valtion ja muiden julkisyhteisöjen toimintaa. Se ei koske yksityisiä tahoja, joilla on omat sääntönsä, jotka ne laittavat yhteistyösopimuksiinsa ja joita niiden yhteistyökumppanien odotetaan noudattavan. En tiedä, kuka oli Gab.ain palvelimien ylläpitäjä, mutta jos se oli jokin merkittävä yksityinen taho, niin sillä oli luultavasti sen ja Gab.ain välisten sopimusten perusteella oikeus sulkea Gab.ain sivustot.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Siinä missä liberaalit Suomessa ajatellaan usein hyviksiksi, ovat he pahiksia Yhdysvalloissa. Siinä missä vasemmisto Suomessa puolustaa sananvapautta, on tämä rooli Atlantin toisella puolella konservatiiveilla"

Väitteesi on varsin värittynyt, näin kiltisti sanottuna.

Tatu Huuskonen

Yleistin, toki. Siitä huolimatta en näe virhettä. Viittaan hahmoihin kuten vaikka Alex Jones.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Siis tunnettua salaliittoteoreetikkoa joka syytti kouluampumisen uhrien omaisia siitä, että ovat näyttelijöitä jotka osallistuvat massamurhan lavastukseen. Ok. Tämä kertoneekin kaiken tarpeellisen. Suoraan sanottuna en millään osaa pitää murhattuja lapsiaan surevia ihmisiä herjaavaa tyyppiä hyviksenä.

Tatu Huuskonen Vastaus kommenttiin #6

En ole tietoinen tästä Alex Jonesin sekoilusta. Häntä vähän tuntien ei yllättäisi vaikka hän jostain väärässä olisikin. Yhtä kaikki hän on se hahmo joka muun muassa popularisoi 9/11-salaliittoteoriat. Minun silmissäni juuri tämä on hänen merkittävin kontribuutio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset