Kaikki blogit puheenaiheesta Arktinen osaaminen

Suomen kannattaisi myydä korvetteja USA:lle

On hyvin tiedossa, etteivät Yhdysvaltojen laivaston alukset pysty toimimaan jäissä. Tänäkin talvena heillä oli aivan uusi sotalaiva jumissa Kanadassa, koska mitään jäänmurtokykyä heidän aluksilla ei ole. Samaan aikaan koko isolla maalla on vain pari toimivaa jäänmurtajaa. Tämä on heille hyvin vakava ongelma, koska esimerkiksi heidän Etelämantereen tutkimushankkeet ovat täysin yhden ikivanhan jäänmurtajan varassa.

Merijää kasvaa maailmalla, jäänmurtajia tarvitaan

Maailman merijään tilanne on nyt 30 vuoden keskiarvon tuntumassa. Kuva 1

 

Olisiko kukaan uskonut vielä viisi vuotta sitten, että kutakuinkin otsikon kaltaisessa tilanteessa edetään. Eli mitään ennakoitua romahdusta ei ole jäätilanteen suhteen näköpiirissä.

 

Joku voisi jo nyt väittää vastaan. Todellakin meillä ei raportoida tällaisista asioista. Suurimmalla osalla kansalaisista on se käsitys, että kyllä ne napajäät sulavat kiihtyvällä tahdilla. Eivät ne sulaa, jääpeitettä tulee lisää pikemminkin. Kuvat 2 ja 3

 

Suomen perusvoima on myös tulevaisuudessa ydinvoima

Kirjoitus Länsi-Suomi -lehdessä muistuttaa perusenergian tarpeesta. Tarvitsemme ainakin 2 - 3 uutta ydinvoimalaa Olkiluoto III ja Hanhikivi I lisäksi. Loviisan voimalat pitää korvata uusilla voimaloilla. Lisäksi Olkiluotoon tarvitaan uusi ydinvoimala. Voidaan lisätä vielä uusiutuvan energian osuutta ns. puunjalostuksen sivuvirroista, jonkun verran turvetta voidaan polttaa, aurinkokennoja kotitalouksille ja maatiloille vettä lämmittämään ja sähköntuotantoa varten. Tuulivoiman lisäämisen näen ongelmallisena, haitallisten ympäristövaikutustensa vuoksi.

Barents on me - pohjoinen ulottuvuus

Pohjoinen ulottuvuus on koko Suomen mahdollisuus

Kirjoitin aiemmin kesällä 2015 Pohjolan Sanomiin otsikolla Barents on me. En huomannutkaan, että lauseeni voi lukea sekä englanniksi että suomeksi – ja melkein samalla merkityksellä. Otsikkoni pystyi tulkitsemaan omista lähtökohdistaan. Kielet kantavat subjektiivisia merkityksiä ja niissä on voimaa. Onhan kynää pidetty kautta aikain terävimpänä aseena vaikutamisessa.

Lue tämä ennen kuin kiroat aluepolitiikan

Suomen, Ruotsin ja Norjan pääministereiden nimittämän Kasvua pohjoisesta –työryhmän selvitystyön tulokset julkistettiin viime tiistaina Tromssassa. Asia ei saanut juuri minkäänlaista mediahuomiota Suomessa, vaikka talouskasvumme suurimmat mahdollisuudet piilevät juuri arktisella alueella. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J.

Lainassa lapsiltamme

Suomi elää tällä hetkellä pysähtyneisyyden tilassa. Ihmiset ja yritykset pysyvät paikoillaan, aivan kuin henkeään pidätellen, odottaen. Mitä me odotamme? Sitä, että ovesta astuu sisään joku ystävällinen vanha ukko, joka kysyy ollaanko täällä oltu kilttejä ja paijaa päähän, kun vastaus on myöntävä - vaikka ei oikeasti olisikaan totta. Tuhmia on oltu ja risut ansaittu - myönnetään se viimein.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä