Kaikki blogit puheenaiheesta Autoritaarisuus

Kuka nyt on kantava vastuunsa?

Kuka nyt päättää sen, mihin suuntaan olemme matkalla?

Ja kansanpalvelijoita on monia, jotka tarjoavat itsensä päättämään meidän puolesta, mutta vain harva tunnustaa vastuuta tappion hetkellä.

Oli luvattu kansa, jonka vedestä nostettu (Moše)lunasti pois Egyptin mielivallan alta ja kaatoi punaisen meren heidän johtajansa sekä sotajoukkojen niskaan.

Kansan äänet - ja niiden saalistajat

Muutama asia on tullut viime vuosina selväksi monille tavallisille kansalaisille eri puolilla maailmaa. Me elämme hyvin epävarmaa ja epäoikeudenmukaista aikaa. Kansainväliset markkinavoimat jylläävät, eliitit pitävät huolen eduistaan ja samoin tekevät useimmat byrokratiat. Aivan liian usein myös poliittiset päättäjät vain teeskentelevät puolustavansa äänestäjiään samalla kun he taktikoivat eri suuntiin ennen kaikkea omien asemiensa säilyttämiseksi ja niiden edelleen parantamiseksi.

Mistä suomalaisten huono herraonni johtuu?

Suomalaisilla on huono herraonni, sillä vuodesta toiseen kansa äänestää valtaan poliitikot, jotka tulevat tehneiksi kansan kokonaisedun vastaisia päätöksiä. Kyse voi tosin olla muustakin kuin onnesta. Ensinnäkin niukkuuden aikoina joudutaan tekemään epämieluisia päätöksiä. Mutta myös vallan omassa olemuksessa on jotakin sellaista, mikä kääntää poliittiset edustajat isäntiään eli kansalaisia vastaan, ja rengeistä tulee herroja.

Velkaantunut ihmismassa muuttuu arvaamattomaksi ja hahmottomaksi

Yhteiskunnallisissa  kriisitilanteissa, erityisen sekavissa ja kuohuvissa olosuhteissa voi ilmestyä kuin tyhjästä vahva hahmo, poliittinen suunta tai joku muu yleinen mielipide, joka antaa laillisia tai muutoin luvallisia viholliskuvia. Silloin yhteiskunnallisia nöyryytyksiä kokeneet yksinäiset ihmispolot saavat vapaasti purkaa raivoaan osoitettuun suuntaan. Suurtyöttömyys on pysyvää nykyisissä olosuhteissa, joissa  yhtiöt ovat nousseet valtion rinnalle tasavertaisina päättäjinä. Sen seurauksena kansalaisjärjestöt menettävät vaikutusvaltaansa.

Demokratiasta ja vallanvaihdoksista

Suomessa tapahtuu pian vallanvaihdoksia. Useat tällä hetkellä ministerinä toimivat joko luopuvat vallastaan vapaaehtoisesti,  siirtyvät eurooppapolitiikan päättäjiksi, tai heidän asemansa on muuten kyseenalaistettu. Tämä on luonnollista Suomessa, missä demokratia toimii, toisin kuin joissakin itäisissä naapureissamme, missä valta on usein joko ripustettu, tai muuten vain kasaantunut, käytännössä yhden miehen harteille. Tästä miehestä vain jotenkin tulee systeemin kannalta korvaamaton. Tämä ei ole demokratiaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä