Kaikki blogit puheenaiheesta Digilisaatio

Mikä on menestyksen resepti?

Tänään Lappeenrannassa vieraillessani pysähdyin miettimään tulevaisuuden menestyksen edellytyksiä, ja sitä, miten upeaa osaamista Lappeenrannassa on, erityisesti yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyö ympäristö- ja ilmastoasioissa ja uuden ympäristöteknologian osaamisessa ja kehittämisessä. Ympäristöteknologian osaamisella on kasvava kysyntä muuttuvassa maailmassa. Tämä osaaminen poikii ja näkyy koko alueen osaamisessa ja menestyksessä.

Miksi tuottavuuden kasvu pysähtynyt?

Ns. Taloustieteilijät eivät vieläkään tajua viimevuosikymmenien tuottavuuden kasvun ydintä: mikroprossorit. Otetaan esimerkiksi hissit: releohjaus korvattiin ensin mikroreleillä, sitten mikropiireillä, sitten mikroprosessoreilla ja ohjelmoinnilla. Kyse on SULAUTETUISTA JÄRJESTELMISTÄ. Lanseerasin tuon termin talvella 1981.

Tuotteen ohella muuttui TUOTANTO ja siksi tuottavuus. Samalla tuotteen ominaisuudet paranivat merkittävästi. Tuotantovälineillä oli sama kehityskaari.

Nyt ihmetellään miksi tuottavuuden kasvu on pysähtynyt. Hohhoijaa!  

Sulautetut järjestelmät ovat digitaalisuuden ydin

Kävin 80-luvulla Tekesissä sisäisesti kamppailua niitä vastaan, joiden mielestä ohjelmidtohankkeille ei pitäisi myöntää t&k-tukea. Softahan oli vain "insinöörityötä". Kuvasta ilmenee, että sulautetuilla järjestelmillä ja niihin liittyvällä ohjelmistokehityksellä on merkittävin t&k:n kasvupotetentiaali. Satunmoisin lanseerasin tuon termin sulautetut järjelmät (embedded systems) Telenokiassa talvella1981.

Digilisaatio, Liikennekaari ja taksiala

 

Suurelle yleisölle, ja myös nykyisille liikkumispalveluiden tarjoajille on epäselvää, mikä tarkalleen ottaen on digitalisaatio, jonka vuoksi esim. taksiliikenteen hyvin toimivat rakenteet on hajotettava, ja katsottava mitä tulee tilalle.

Se on kuitenkin selvää, että ainakaan nykyiset taksien tilaussovellukset tai Kelan sähköinen kyyti- ja maksuvälitys eivät ole oikeanlaista digitalisaatiota.

Sinä, minä ja Hentun Liisa, Bernerin Anne ja Clintonin Hillary

Sinä, minä, Hentun Liisa, Bernerin Anne ja Clintonin Hillary. Niin. Me kaikki olemme se kyberturvallisuuden, digitaalisen maailman, heikoin lenkki.

Tämä on tullut selväksi taas viime viikkoina. Tavallinen kansa takkuaa tietoturvan kanssa, mutta yhtä lailla tuntuvat olevan tumpeloita ministerit ja presidenttiehdokkaat.

Ympärillämme on erilaisia palomuureja, virussuojia, salausohjelmia, tietoturvasovelluksia ja –ohjeita, mutta niistä huolimatta digimaailma tuntuu haavoittuvammalta kuin koskaan.

Globaalin laman todellinen syy

 

Ettäkö digitaalisuus (teollinen internet jne.) muka nostaa tuottavuuden ja maailmantalouden uudelleen kasvuun. Syy lamaan on juuri digitaalisuuden murroksen 1980-2010 mahdollisuuksien asteittainen heikkeneminen. Pääosa niistä innovaatioista on jo tehty. 

Elämme muka digitalisaation murrosvaihetta. Ei. Sellainen oli jo yli 30 vuotta sitten. Silloin minäkin oli kehittämässä maailman ensimmäisiä digitaalisia hissejä ja puhelinkeskuksia. Ja kolleegat mm. stakkereita, varastorobotteja.

Gaalupeista kohti digidemokratiaa

Ainakin minua häiritsee ja ihmetyttää tämä valtava gallup-demokratia. Esimerkiksi USA:n peridentinvaaleja seurataan aikansa kuin jalkapallo-ottelua tai euroopanmestaruuden tavoittelua, kuka nauttien ja kuka kärsien tai sitten mieluiten vuorotellen molempia. Lopputuloksen ratkaisevat otteluissa vain maalit, minkä jälkeen tunnelma on usein: 'so what'. Tärkeintä onkin esileikki, ei tulos.

Onko vika tietojärjestelmissä vai palveluhalukkuudessa?

Sain 1.4. tekstiviestin LänsiAutolta. Kiittivät asiakkuudesta ja tarjosivat renkaanvaihtoa 35 eurolla. Vastasin viestiin ohjeiden mukaan 4.4. Ilmoittivat vastausviestissään soittavansa pian aikataulun sopimiseksi. Mitään ei ole kuulunut. Nyt on 19.4.

15.3. soitin Vantaan hammaslääkärin ajanvaraukseen. Jätin takaisinsoittopyynnön ohjeiden mukaan. Nauhalla luvattiin soittaa takaisin saman päivän aikana. Kukaan ei soittanut.

Koneet korvaavat ihmisiä töissä.Jos vain suoritat, näinhän se on.

Ajatuksen virtaa... ( kirjoitusvirheitä voi olla= varmasti on )

 

Taas kerran tänään, tällä kertaa tämän päivän Iltalehdessä oli juttua miten tietokoneistuminen uhkaa kymmeniä ammatteja. Eniten on ennustettu vaarassa olevan matalapalkkaiset ja vähänkoulutetut työt, joista yksi on puhelinmyyjät tai usein tarkennettuna puhelin ja asiakaspalvelukeskusten myyjät. Tälläkään kertaa ei ollut mitään kahdesta asiasta:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä