Kaikki blogit puheenaiheesta Kasvatuskumppanuus

Luovu oppimisen illuusiosta

Sinä olet koulun ongelma” otsikoi Saku Tuominen raflaavasti Imagessa (30.8.2017) ja kirjoittaa: ”Se, että ihminen osaa katsoa televisiota, luo hänelle illuusion siitä, että hän ymmärtää, miten hyviä ohjelmia tehdään. Se, että ihminen on joskus ollut koulussa, pätevöittää hänet kertomaan, millainen koulun pitäisi olla. Siihen nähden, että koulu koskettaa lähes jokaista maailman ihmistä, on hämmentävää, miten vähän ihmiset siitä tietävät.

Kuuluuko alle 3-vuotias päivähoitoon ja miten siitä keskustellaan

Kuuluuko alle 3-vuotias päivähoitoon? Täysin oikeaa vastausta ei ole joten ei voi olla myöskään täysin vääriä vaihtoehtoja. Minulla on mielipiteeni, jonka perustan omaan äitiyteeni, tutkimuksiin ja tuloksiin, sekä lastenhoitajan koulutukseeni ja työkokemukseeni.

Mielipide on henkilökohtainen käsitys, se ei ole mikään yleispätevä ohje. Jokaisen perheen tilanne kun on yksilöllinen ja se sellaisena tulee käsitellä. Tästä itsestään selvyydestä huolimatta ovat edellisen kirjoituksen yhteydessä esittämäni kommenttini ja mielipiteeni asiasta herättäneet varsin kipakkaakin keskustelua.

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset eivät saa avautua

Meidän perhe lehdessä oli juttu jossa päivähoidon henkilökunta kertoo avoimesti vanhempien vaatimuksista ja toiveista. Artikkeli on herättänyt jonkin verran keskustelua somessa, jonka sävy on lyhyesti sanottuna tämä. ”Ei saa avautua, vastakkainasettelua, palaute annettava suoraan, asiatonta ammattitaidotonta ja sensaatiohakuista.” Näin sanovat sekä vanhemmat, että ammattilaiset.

Eväitä yhdessä kasvamisen matkalle

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut rajusti viime vuosikymmeninä. Vielä 1960-luvulla merkittävä osa väestöstä sai elantonsa maanviljelystä ja maaseudun suurperhe oli tavanomainen perhetyyppi. 1970–1980-luvuilla teollisuudesta ja palvelualoilta elantonsa saavien osuus kasvoi. Vaikka muutoksissa on ollut lähtökohtaisesti kyse elinkeinorakenteen muutoksista, on niillä ollut vaikutuksensa myös perhe-elämään. Elinkeinorakenteen muuttuessa monet muuttivat työn perässä maalta kaupunkiin ja aiemmin perheessä toteutettuja toimintoja siirrettiin kodin ulkopuolella palkkatyönä hoidettaviksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä