Kaikki blogit puheenaiheesta Lähdesuoja

HS veljeilee sääntöjen rikkojien kanssa

Keskiviikon lehdessä HS kertoi "saaneensa haltuunsa" luonnoksen soten loppuraportista. HS on saanut haltuunsa luonnoksen, joka ei ollut julkinen. Luonnokset vuotanut virkamies on rikkonut säännöksiä, joista seurauksena voisi olla huomautus tai varoitus.

VM ja STM ovat vahvistaneet minulle, että luonnokset eivät ole koskaan julkisia.

Mikä lie ollut vuotajalla motiivina, poliittiset päämäärät vai turhautuneisuus.

Sananvapaus ja lähdesuoja - takavarikko. Oikeudenkäyntikulut?

Helsingin sanomien toimittajan kotiin tehdyssä kotietsinnässä takavarikoitiin toimittajan tietoteknisiä laitteita. Käräjäoikeus totesi aikoinaan kotietsinnän ja takavarikot lainmukaisiksi. Samalle kannalle on nyt päätynyt hovioikeus. Julkisuuteen saatetun tiedon mukaan toimittaja harkitsee valitusluvan hakemista koska asiassa on jossain määrin kysymyksessä linjaveto.

Ylen käsitys lähdesuojasta on eurooppalaisen käytännön vastainen

 

Yleisradion toimittajat Ville Vilén ja Marit af Björkesten selittävät yhteiskirjoituksessaan, miksi Yle ei anna Panaman paperien aineistoa verottajalle.

Toimittajat kirjoittavat:

Sananvapautta ja laillisuusperiaatetta Suomessa 1966

*

Sananvapautta ja laillisuusperiaatetta Suomessa 1966

*

Helsingin Sanomat väläytti 50-vuotta sitten –palstallaan (HS 22.10.2016) mielenkiintoisen kappaleen Suomen sananvapauden historiaa.  Uskon, että maksaa vaivaa vilkaista nuo tekstikatkelmat tässä pienen lisäpohdinnan ryydittäminä.

*

Helsingin Sanomat lauantaina 22.10.1966:

Viranomaiset vaativat kertomaan uutislähteen

Suomalaisen lähdesuojan äiti – Irene Huurre

Suomalaisen lähdesuojan äiti – Irene Huurre

Helsingin Sanomien 50 vuotta sitten –palstalla oli maanantaina (2.11.2015) mielenkiintoinen pikku-uutinen puolen vuosisadan takaa.  Ajallisesta etäisyydestä huolimatta uutisessa käsitelty asia, toimittajan lähdesuoja, sekä erilaiset yritykset pyrkiä murtamaan se, on edelleenkin ajankohtainen.

*

HS kirjoitti:

”Vapauttava päätös HO:ssa toimittajalle uhkasakosta

Takaako lähdesuoja 90-luvun laman salaisimpienkin tietojen paljastamisen?

Tänä iltana tuli tärkeätä asiaa MOT-ohjelmassa, eli lähdesuojan pitävyys. 

90-luvun laman aikaan oli paljon poliitikkoja, pankkiireita ja muita toimijoita, joilla olisi tietoa sekä todisteita niistä rikoksista, joista laman hoidossa tehtiin. Uskon, että moni ihminen, joka näki ne tuhot, joita velallisille aiheutettiin, ovat murheissaan illalla nukahtaneet. Yksi tuttavani, joka oli siihen aikaan pienessä Säästöpankin konttorissa virkailijana, muistaa tänäkin päivänä hyvin ne kaksi asiakastaan, jotka tekivät itsemurhan pankin toiminnan seurauksena.

Tekikö poliisi itsemurhan, koska lähdesuoja petti?

Noin viikko sitten syyttäjä tiedotti, että medialle tietoja vuotanut Keskusrikospoliisin rikostutkija on kuollut. 

 

Kuulin poliisin itsemurhasta omien lähteitteni kautta kolmisen viikko sitten. Silloin ei ollut varmaa, onko kyseessä Maikkarille tietoja vuotanut poliisi, mutta yhteys oli helppo päätellä. Poliisi työskenteli samassa yksikössä krp:llä, mistä tieto oli vuodettu. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä