Kaikki blogit puheenaiheesta Merivoimat

Sotalaivamme helppoja maaleja

Merivoimillamme on suuri hankintakokonaisuus vireillä. Kyseessä on laivaston uusiminen lähitulevaisuudessa Laivue 2020 -hankkeen puitteissa.

Tarkoituksena on hankkia neljä keskenään samanlaista monitoimiperiaatteella toimivaa taistelulaivaa, jotka muodostaisivat avomerilaivastomme rungon. Nämä neljä noin sata metriä pitkää korvettia korvaisivat erityyppisiä vanhempia aluksia.

Aidosti en osaa surra sukellusveneitä

Vuonna 2000  jäi nousematta venäläinen  sukellusvene Kursk.   Tänään  pintaan pyrkii  vaurioitunut  argentiinalainen ARA  San Juan.

En osaa surra.  Sukellusveneet on luotu alunperin  aseettomien kauppalaivojen tuhoamiseen.   Tänään kohteiksi sukellusveneille ohjuksineen on lisäksi tullut suurkaupungit siviiliväestöineen.  Sota-aluksia vastaan on sukellusvene hampaaton.

Suomen ja Ruotsin merivalvonnat tyrivät - vieras sukellusvene Pohjanlahdella

Suomalaismedia uutisoi eilen 25.9.2017 laajana rintamana, kuinka Gävlen sataman ruoppauksien kaikuluotainkartoituksessa oli havaittu 29.6.2016 sukellusvenettä muistuttava tunnistamaton esine sataman läheisyydessä (IS 25.9.2017, IL 25.9.2017, Yle 25.9.2017 ja HS 25.9.2017).

Merivoimien hankintojen vastainen hyökkäys käynnissä

Helsingin Sanomat hyökkäsi laivaston hankintoja vastaan (12.7.). Pääkirjoituksen mukaan merivoimat ovat toistamassa 1930-luvun virhettä. Lehti tarkoittaa virheellä panssarilaivojen hankintaa. Sotien jälkeen takalinssistä katsomalla on siis arvioitu, että ne olivat turhat.

Laivue 2020 on väärinymmärretty ja tarpeellinen hanke

Merivoimien Laivue 2020 -hanke on nostanut monenlaista kritiikkiä ei vain pasifistien vaan myös maanpuolustuksen sinänsä myönteisesti suhtautuvien taholta. Meri on suomalaisille vieras elementti ja myös Merivoimien viestintä on ollut taitamattomampaa kuin Ilmavoimien HX-hankkeen yhteydessä.

Ohitan tässä yhteydessä suomalaisen panssarilaivavirren, vuonna 1927 tehty hankintapäätös on yhtä relevantti tätä vuotta tarkastellessa kuin Krimin sodan opetukset vuodelta 1854 tarkasteltaessa jatkosodan kesää 1944.

Suomen puolustusvoimat globalismin vankina, osa 1

Kun olemme nyt Nato selvityksestä toipuneet voimme katsoa rauhassa Suomen puolustusvoimien vuosia kestäneen trendiä sekä sen linjoja.

Ensimmäisenä pistää silmään se että Suomessa ollaan panostamassa selkeästi merivoimiin sekä ilmavoimiin. Merivoimat saavat uudet entistä kookkaammat alukset sekä ilmavoimat selkeästi uudemmat lentokoneet uber kalliilla hinnalla.

Mutta ensin käsitellään merivoimat.

Olemme lukeneet seuraavan uutisen hesarista :

http://www.hs.fi/kotimaa/a1454302442747

Puolustusministeriön ylijohtajan surkea esiintulo merivoimien aluskiistassa

Kun eilisessä Hesarissa evp. prikaatikenraali Kiianlinna jyrähti, tänään Hesarin Vastaväitteessä kuultiin puolustusministeriön ylijohtajan Raimo Jyväsjärven vastaus. Vastaus on tulkittavissa lähinnä surkeansäälittäväksi niin sisällöltään kuin perusteiltaan. Herääkin kysymys, edustaako Jyväsjärvi tietotaidollisesti puolustusvoimien eliittiä.

Prikaatinkenraali evp. jyrähti merivoimien hankinnoista

Evp. prikaatinkenraali Lauri Kiianlinna otti tänään Hesarin Vieraskynässä rajusti kantaa merivoimien suunnitelmiin neljän uuden aluksen hankkimiseksi. Toivottavasti upseeristo ja päättäjät olivat aamukahvin aikaan hereillä, sillä Kiianlinnan kommentit osuivat tarkalleen asian ytimeen: Suomen tulee keskittyä oman alueensa puolustamiseen, ei laajentaa toimialuetta eteläisellä Itämerelle.

Pohjanmaan kautta - miinalaivan kohtalo

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ilmoitti eilen peruvansa aiemmin tekemänsä miinalaiva Pohjanmaan romutuspäätöksen. Vihdoinkin järkevä päätös, ilakoivat kanssapoliitikot ja kadunkulkijat. Miinalaivan kohtaloon vaikuttaneet tosiseikat huomioiden puolustusministeriö on kuitenkin alusta asti ollut isänmaan asialla.

Miksi Merivoimat haluaa suurempia sotalaivoja?

Merivoimat esittelevät uusien korvetti kokoluokan alusten toivottuja ominaisuuksia kotimaiselle alan teollisuudelle Turussa. [1] Uusien alusten hankinta kulkee nimellä Laivue2020. [2] Nettikeskusteluissa on näkynyt paljon ihmettelyä isompien alusten tarpeellisuudesta ja monet tuntuvat pitävän näitä tarpeettomina.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä