Kaikki blogit puheenaiheesta Panaman paperit

Ylen käsitys lähdesuojasta on eurooppalaisen käytännön vastainen

 

Yleisradion toimittajat Ville Vilén ja Marit af Björkesten selittävät yhteiskirjoituksessaan, miksi Yle ei anna Panaman paperien aineistoa verottajalle.

Toimittajat kirjoittavat:

Panaman papereista jää laiska maku suuhun

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä. Panaman lisäksi asiakirjoissa on tietoa Bahamalla, Seychelleillä, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Niuessa ja Bermudassa rekisteröidyistä yhtiöistä. Juuri näihin maihin perustettujen yritysten varallisuudesta veroviranomaisten on ollut vaikeaa saada tietoa. Ja yhtä vaikeaa se tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Harmaa eduskuntamme

Tuossa luin, että MOTn  ohjelman saamia panamapapereita nimineen ei yleisradio anna poliisien ja muidenkaan tutkittaviksi.  Yleisradio on kansanedustajien hallinnoima radio.

On siis synnytetty uusi Tiitisen lista, joka on eduskuntamme suosiman harmaan talouden suosiossa.

Veronkiertoa, harmaata taloutta ei olisi jos edustajamme ei sitä omine itresseineen suosisi.

Veronkierto verrattavissa järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Länsimaisten rahalaitosten ylläpitämä veronkierto maailmalla on markkinatalouden dopingia ja muistuttaa siirtomaa-ajan orjakauppaa. Ne, jotka hyötyvät siitä taloudellisesti, etsivät järjestelmästä porsaanreikiä jatkaakseen yksityistä voitontavoittelua vaikka tietävät keinon olevan väärä.

Panaman paperit – eli pari ajatusta veronkierrosta

Panaman jättimäisen tietovuodon käsittely on vasta alussa mutta jo nyt näyttää selvältä, että aiemmat huolet veroparatiisien toiminnasta ovat olleet oikeansuuntaisia. EU:n komission arvion mukaan pelkästään EU-mailta jää veroparatiisien takia saamatta noin 1000 miljardia. Jos suomalaiset ovat osallistuneet tähän toimintaan samassa märin kuin muualla, puhuttaisiin vuosittaisesta 10 miljardin vajeesta budjetissa. Eli ilman veroparatiiseja ei mitään vajetta olisi ja samalla olisi mahdollisuus laskea verotusta merkittävästi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä