Kaikki blogit puheenaiheesta Sisäinen devalvaatio

Palkansaajien odotetaan joustavan - Tuloerot kasvuun pudottamalla ansiotasoa

Valtiovarainministeriö aloitti eilen keskiviikkona ensi vuoden budjetin kasauksen. Tilanteen kerrotaan olevan poikkeuksellisen vaikea, jonka vuoksi moni joutuukin valmistautumaan varsin ikäviin päätöksiin ensi vuoden budjetin laadinnassa. Valtiosihteeri Martti Hetemäen, 59, painotti Helsingin Sanomissa työllisyysasteen parantamisen vaativan palkkaerojen kasvua.

Väärää politiikkaa

Ne politikot jotka väittävät ettei niitä  palkkoja, eläkkeitä, työttömyyskorvauksia, sairaspäivärahoja ja kaikkia muita erilaisia tukia ja määrärahoja joita valtio kansalaisilleen jakaa suinkaan tarvitse leikata ovat ehdottomasti väärässä.

Jotta suomalaisten tuotteiden hintaa voitaisiin laskea, jotta niiden kilpailukyky maailmalla ja Suomessa paranisi, suomalaisten pitäisi luopua osasta niistä "ansaituista" eduista joista ihmiset nyt nauttivat.

Onko sisäinen devalvaatio edes mahdollinen?

 

Markka-aikana, kun vienti ei tahtonut vetää, Suomella oli tapana turvautua devalvaatioon. Markan arvoa alennettiin tunnetuin seurauksin.

Ulkomailta katsoen suomalaiset tuotteet tulivat yön yli halvemmiksi. Tai sitten ei, siitä johtuen, oliko kaupat tehty markkoina tai muissa valuutoissa. Samoin ulkomailta katsoen kaikki muukin näytti Suomessa halvemmalta, palkat, vuokrat, ruoka, polttoaineet – kaikki. Suomi oli devalvoinut markkansa.

Sipilä siirsi sakset

Jos luulitte että leikkauset ovat ohi, luulitte väärin. Sisäinen devalvaatio on vasta alkamassa, leikkaaja vain vaihtui.

 

Posti- ja logistikka-alan unioni PAU:n työehtosopimus umpeutui 31.10.2015. Työnantajan esittämät vaatimukset ovat karua katsottavaa:

 

  • Osa-aikatyöntekijöiden 20% lisätyökorvaus poistetaan.

  • Iltalisä nyt 20%. Ehdotettu ”uudistus” 0.43e tunti, eli noin 3%

  • Yölisä nyt 30%. Ehdotettu ”uudistus” 0.65e tunti, eli noin 5%

  • Lauantaityökorvaukset poistetaan.

SAK-LYLYN KÄYTÖS TÄYTTÄ ANARKIAA?

Nykyjärjestelmässämme Lauri Lyly on maan vaikutusvaltaisin henkilö asemansa perusteella. Siis asemastaan johtuen. Kun hän tänään uutisissa kertoi laittavansa maan sekasortoon - vai käyttikö me-muotoa, en niin tarkoin ehtinyt kuulemaan - on tuo anarkistinen mielenosoituksiin ja kenties yleislakkoilluun yllyttävä teko varsin anarkistinen elli yhteiskuntavastainen. Hallitus on vasta niitä toimia tekemässä, niitä, joilla saataisiin holtittoman velanoton jyrkkä nousu estettyä ja jo siihenkin Lylyn johdolla sanotaan ei esim. vain 15 minuutin työajan pidennyksen osalta.

Suomi euromaana

Elokuun loppu tarjosi pari mielenkiintoista uutista, joiden taustat ovat olleet perin tuttuja: Uusi Suomi uutisoi työntekijäjärjestöjen yleislakon mahdollisuuksista. Yleisradio muistuttaa työttömyysturvan olevan liipaisimella. Näiden taustalla ovat kuitenkin asiat, joista suomalaisten enemmistön pitäisi ottaa riemuiten vastaan.

Kriisitiedotonta uhkailua

Palvelualojen ammattiliitto PAMin aktiivit uhkailevat nyt yleislakolla. Jo aiemmin yleislakolla ja "Suomen pysähtymisellä" ehti uhkailla Rakennusliiton Kyösti Suokas.

18 vuotta rahaliittoa vastaan

Kreikalle sanellut ehdot ovat aivan poikkeuksellinen puuttuminen kansalliseen itsemääräämisoikeuteen. Jännittävää, joskaan ei yllättävää, että tätä ajavat myös Perussuomalaiset, joiden retoriikkaan kuuluu kansallisvaltioiden itsenäisyyden vaaliminen. Suomen itsenäisyyttä tuskin edistää toisten pienten ja keskisuurten maiden itsenäisyyteen puuttuminen, mutta Perussuomalaisille lyhyen tähtäimen edut menevät aina pitkän tähtäimen etujen edelle.

Palkkojenpolkemissodan 5 kauhua

Sipilän ”yhteiskuntasopimus” voi pahimmillaan olla lähtölaukaus sisäisen devalvoinnin sodalle euroalueella. Se mitätöisi moninkertaisesti EKP:n epätoivoiset yritykset estää aluetta valumasta deflaatiokierteeseen. Seuraukset olisivat katastrofaaliset niin kansantalouksille kuin valtiontalouksillekin. Keskustelussa tuntuu unohtuneen, että sekä euromaiden väliset kilpailukykyerot että näiden maiden vaihtotaseet ovat jo määritelmällisesti nollasummapelejä.

 

Perussuomalaiset valitsi sisäisen devalvaation euroeron sijasta

Tänään on Suomessa havahduttu, että pääministeri Juha Sipilän hallitus pyrkii saamaan Suomen kilpailukyvyn kuntoon sisäisellä devalvaatiolla. Käytännössä tarkoitus ilmeisesti on, että yhteiskuntasopimuksessa ay-liike hyväksyisi työajan pidentämisen ja muita heikennyksiä työntekijöille ja saisi vastineeksi koulutuksen lisäämistä työpaikoilla ja muuta vastaavaa. Todellinen kannustin ay-liikkeelle onkin kova leikkauslista, joka sisältä mm. leikkauksia lapsilisiin, opintotukiin ja työttömyysturvasta .

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä