Kaikki blogit puheenaiheesta Työttömien aktivointi

Parempi aktiivimalli?

Kuten tavallista, lähes kaikki muutokset tässäkin maassa kasvattavat byrokratiaa ja lisäävät palkkakuluja sellaisille ihmisille, jotka eivät oikeasti tee mitään hyödyllistä kenenkään kannalta. No jospa hyväksyttäisiin se, että lähes hyödytön touhuaminen on nyky-yhteiskunnan perusta. Ja lähdettäisiin tästä ajatuksesta rakentamaan aktiivimallia, joka voisi tuottaa kaikille iloa ja hyvää elämää.

100.000 meni rikki - Kansalaisaloite Kumotaan HE 124/2017 vp

 

Suuren huomion saanut Kansalaisaloite Kumotaan HE 124/2017 vp

 

Sata tuhatta (100.000) meni rikki just nyt eli klo 14:10 torstaina 04.01.2018.

Saapa nähdä miten käy.

Olen neutraali eli puolueeton: pidän työllisyyden puolta, mutta arvostan myös ihmisoikeuksia ja ennen kaikkea järkevää toimintaa. 

Ota tästä koppi, Kai Mykkänen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäseen (kok) profiloitunut työttömien aktivointimalli on lyönyt laineita korkealle. Journalistien ja kansalaisten summaus asiasta on ollut nyrkkeilytermein knock out, täystyrmäys.

Mykkänen sai aikaan raivon aallon sanomalla rivien välistä, että ellei mitään pientäkään hommaa kotikonnuilta löydy, sopii muuttaa sinne, missä niitä on ja kaikenmaailman rysänperissä ei voi loikoilla käsi pitkällä yhteiskunnan suuntaan elämänsä loppuun asti.

Tunti viikossa työtä tekee työttömästä työllisen - työllisyysaste toteutuu

Erimielisestä työryhmämietinnöstä huolimatta hallitus ajaa työttömien aktivointimalliaan rymistellen eteenpäin. Keksin vihdoin syyn: työllisyysastetta laskiessa yksikin tunti palkkatyötä viikossa riittää siihen, että henkilö lasketaan työlliseksi. Näin päästään keinotekoisesti ainakin lähelle 72%:n työllisyysastetavoitetta. Luulen tämän olevan todellinen syy kauniiden puheiden taustalla.

Findikaattori kertoo tilastosta:

Hyväntekeväisyyttä?

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskennelleenä henkilönä olen tutustunut ilmiöön, että hädänalainen henkilö on tarpeellinen auttajalleen. Jos ei rahaa, niin ainakin mainetta ja sädekehä on palkintona, mutta nykyisin enemmänkin rahaa, kolmannellakin sekorilla.

Bisnekselle on otollista ns. myrskyisä toimeliaisuus (venäläinen sanonta), jolloin ääntä kyllä pidetään, apua ollaan antavinaan, mutta hädänalainen ei tule autetuksi (voimaantuminen) vaan hänet kroonistetaan pitkäaikaisen avun tarvitsijaksi.

Työttömän terveiset hallituksen puoliväliriiheen

Jäin vuoden vaihteessa työttömäksi, kun määräaikainen työ suhteeni kaupungilla loppui. Kuusi vuotta määräaikaisia työsuhteita kolmessa eri kaupungissa ja yhdessä konsulttitoimistossa oli erittäin opettava kokemus, mutta en kokenut enää mielekkääksi pyrkiä kaupungille töihin. Yksi merkittävä tekijä tässä oli viime vuonna kokemani loppuun palaminen, joka johtui suurimmaksi osaksi kadotettuani mielekkyyden työhön (tästä enemmän seuraavassa jutussa). Silloin päätin, että yrittäjyys on tähän elämäntilanteeseeni sopivin ratkaisu.

Huomioita työttömien auttamisesta

Luin Terhi Mustakankaan kommentin työkokeilusta. Tämä teksti muistutti minulle kivuliaan selvästi yhteiskuntamme työttömyyspolitiikan ongelmakohdista. Olen aiemmin todennut aktivointitoimien olevan huonosti kohdistettuja ja sisällöltään onttoja, mutta listaan olisi ehdottomasti lisättävä toimenpiteitä kehittelevien ja toteuttavien tahojen sinisilmäisyys.

Muutama ehdotus työttömyyden hoitoon

Työttömyyttä ollaan ilmeisesti tämänkin hallituksen osalta ratkomassa vanhoilla ajatuksilla, joiden keskeinen sisältö on rankaisussa ja pakottamisessa. Tällainen on varmasti loogista ja rationaalista, varmasti virkamiehiä ja muita päättäjiä työllistävää, mutta ratkaiseeko tämä yhteiskuntaamme syvimpiä ongelmia, näköalattomuutta ja kapeakatseisuutta? Onko karttakepin naputtaminen sormille tosiaan se motivoivin menetelmä luoda paljon kaivattua positiivisuutta ja talouskasvua?

 

Työttömien aktivoinnista

Jatkan edellisen kirjoitukseni aihepiiristä, tällä kertaa pohtien työttömien aktivointia. Minulla on tästä useampi vuosi omaa kokemusta -- olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa ja uravalmennuksessa. Kirjoitan siis siitä mitä olen kokenut, siten kuin sen olen kokenut.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä