Kaikki blogit puheenaiheesta Yksinvalta

Kunnallinen kepu-kuperkeikka

 

Meneillään olevien kuntavaalien kenties surkuhupaisin piirre on ollut se, että paikalliset kepu-valtuutetut kilvan toistensa kanssa esittävät mitä moninaisimpia korjaus- ja muutosesityksiä jo tehtyihin kunnallisiin päätöksiin ja vallitsevaan olotilaan. Siis niihin, mitä he itse ovat tehneet.

Kuntatalouden alijäämäkierteelle ei löytynyt kepu-isäntää!

 

Kuusamon kuntatalous saatiin siis PS -voimin kepu-jäljiltä käännettyä alijäämäkierteisestä ylijäämäiseksi peräti koko kuluvan vaalikauden ajaksi. Jos PS -linja olisi mennyt kokonaisuudessaan läpi, olisi kunnallisveroprosenttia voitu alentaa suoralta kädeltä jo Rukan miljoonatuuliverkkojen kustannusten verran.

Yhteistyökyvyttömien ylvästelyä yhteistyökyvyllänsä

 

Kuntavaalien lähestyessä tulemme taas totuttuun tapaan kuuleman lakkaamatonta poliittista liturgiaa yhteistyöstä. Vanhastaan sen tiedän ja omakohtaisesti sen olen kokenut, että yhteistyön perään huutavat eniten juuri ne tahot, joista itsestään ei siihen ole alkuunkaan.

Politiikassa – varsinkin paikallispolitiikassa – koko yhteistyön käsite, on liukunut sanan varsinaisesta merkityksestä aivan muihin maisemiin ja merkityksiin. Itse asiassa yhteistyön määrittely on anastettu valtaapitävien oikeudeksi.

Demokratiaan ei ole oiketietä

Irakin, Egyptin, Libyan ja Syyrian kaoottiset tilanteet ovat esimerkkejä siitä, miten vaikeata on yksinvaltaisesti hallitun yhteiskunnan kehittyä demokratiaksi. Demokratiaan siirtyminen ei tapahdu niin, että vallitseva diktatuuri kaadetaan omin tai ulkopuolisin voimin. Eikä varma tie demokratiaan synny niin, että ulkopuolelta tuetaan oppositiovoimia kunnes hallitus kaatuu. Eikä demokratia näytä varmuudella syntyvän silläkään tavoin, että kansalaisten piiristä noussut demokratialiike pakottaa hallituksen väistymään ja saadaan aikaan vapaat vaalit.

 

Yhdysvallat ei ole demokratia vaan oligarkia

Yhdysvallat ei ole demokratia vaan oligarkia

Princetonin yliopiston professori Martin Gilens ja  Northwestern Universityn professori Benjamin I. Page julkaisivat noin vuosi sitten tutkimuksensa Yhdysvaltain yhteiskunnan demokratiasta – tai ehkä pikemminkin sen demokratiavajeesta.

Tulokset olivat melko murskaavia – mitäpä muutakaan voisi yhdysvaltalaiseen toimintaympäristöön hieman pintaa syvemmälle perehtyneille sieltä paljastua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä