Kaikki blogit puheenaiheesta Sairaalahoito

Ei potilaita sairaaloiden panttivangeiksi

Meidän julkisissa terveyden- ja sairaanhoitopalveluissamme on jotakin todella arvokasta. Meillä pääsee sairaalasta kotiin ilman, että sairaala vaatisi laskun maksua ennen kotiutusta. Läheskään kaikkialla maailmassa ei näytä näin olevan. Jos rahaa ei löydy tai se ei riitä, voi synnyttänyt äitikin joutua jäämään sairaalaan pantiksi siihen asti kunnes maksu järjestyy.

Sote-karnevaalin hinta

Oikeustieteen kirjat ovat paksuja ja niissä on vähän kuvia. Opiskellessani alaa 1980-luvulla Turussa tapani oli lukutauolla lähteä tutkimaan pääkirjaston uutuushyllyn viihteellisempiä teoksia. Eräällä kerralla käsiini osui ranskalaisen historioitsijan Emmanuel Le Roi Ladurien kirja ”Le Carnaval de Romans” tuoreena englanninkielisenä painoksena. Kirja kuvaa 1500-luvun ranskalaisen pikkukaupungin karnevaalia, jossa narrit ottavat kaupungissa vallan ja virkamiehet laitetaan ilveilijän asemaan. Kunnon karnevaalissahan roolit vaihtuvat ja asiat tehdään väärin päin.

Potilasasiamiesten riippumattomuutta vahvistettava

Kuka auttaa potilasta jos sairaalassa, terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalle sattuu hoitovahinko? Yli 20 vuotta vanhan potilasoikeuslain mukaan terveydenhoitopaikassa tulee olla potilasasiamies. Hänen tehtävänään on auttaa ja neuvoa potilasta, joka on tyytymätön hoitoonsa tai joka haluaa tehdä ilmoituksen potilasvahingosta. Potilasoikeuslain mukaan potilasasiamiehen tehtävänä on toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi.

Kreikkalaista arkipäivää suomalaisin ja kreikkalaisin silmin - kaksi tarinaa

Samoksen saarella sairaaloiden tilanne on todella huono: 
Heillä on pula lääkäreistä, sairaanhoitajista, ambulansseista, sidetarpeista, injektioneuloista - kaikesta mahdollisesta. Samoin myös eläinklinikalla. 

"When I first came to Samos, there were enough paramedics to have at least two ambulances operating around the clock," Tolli said. 
In 2010, nine paramedics were backed up by five ambulance drivers. When the drivers retired or left, they were never replaced. 

"Älä riko hoitajaasi

Näin muistaakseni luki sairaalan osaston seinällä.  Saman viestin mukaan, joka neljäs hoitaja on kokenut väkivaltaa työpaikallaan. 

Kuka ihmeessä haluaisi rikkoa hoitajansa?  Jos olet avun tarpeessa niin hoitaja ja lääkäri ovat ihmisiä, jotka auttavat sinua terveysongelmissa ja ovat muutenkin ystävällisiä ja lämpimiä ihmisiä.  Tunnet olevasi oikeassa paikassa oikeitten ihmisten kanssa.

 

Ne muut työntekijät siellä sairaaloissa

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä